Abandoned San Francisco Building Turned Modern-Industrial Home

An abandoned San Francisco building is turned into a sleek, modern-industrial home by designer Todd Davis. A garage-door entrance, concrete, untreated wood and corrugated steel give the space a unique personality.

Exterior Lighting at Night

Exterior Lighting at Night

Cedar provides the siding and privacy walls for this modern home designed by Todd Davis. Portions of corrugated steel finish the rest of the exterior to give it that industrial touch.

What did your client want?

First, the client wanted a home with privacy and a yard in which he could someday start a family. Second, to prepare the home for a family, in the future bedrooms can be added over the garage and the space between the garage and the concrete patio structure will be infilled while leaving it open. The existing rear residence will be the living space with the bedroom being converted to the dining room.

Why did you leave the pine wood exterior raw?

Garage Entry to Modern Industrial Home

Garage Entry to Modern Industrial Home

The front facade of the modern home features a garage door that blends in with the untreated cedar siding. Concrete frames the garage door to add a more industrial look.

Photo by: TDA

TDA

The exterior is Western Red Cedar (STK-Select Tight Knot). We left it unfinished so it could turn its natural gray over time, creating three contrasting gray surfaces with the existing concrete structures and the corrugated metal siding. We selected the STK grade to add natural texture to it.

What makes this home unique to your client?

The initial layout was a narrow, dilapidated compound with a one-bedroom residence in the rear and a concrete studio structure next to the concrete garage in the front. It was a unique situation in San Francisco. The client never lived in the property before the remodel and it was abandoned when he bought it, with squatters being discovered from time to time during initial design. The rear residence was a nonconforming structure under the city planning code — if we removed or altered it we would not be able replace it, and it would have to become rear yard. We remodeled the interior of the space and kept the exterior corrugated siding while integrating the cedar to façade.

What was your biggest obstacle?

Street View of Modern Industrial Home

Street View of Modern Industrial Home

Entry to this modern home is through the front garage door, which is made out of the same untreated cedar used for the siding. Concrete frames the garage door surrounded by a halo of light that glows in the evening hours.

Photo by: Mark Luthringer

Mark Luthringer

The challenges came from creating a modern pied-a-terre with existing buildings under the confines of the San Francisco Planning Department in a dense neighborhood of residential, industrial and commercial spaces. We accomplished this through conversations with local residents and businesses that the client connected with as he wanted to be part of the local community.

What inspired this design?

Our interiors use minimal lines. I like to contrast the modern lines of the exterior by using natural materials that can work with the outdoor environment. In this project we brought the cedar inside to wrap the top portion of the fireplace and the interior of the skylight in the office/guest room. In the client’s quest to use local artisans on the project, we used a cabinetmaker from around the corner (Peter Doolittle), a local stone installer (Mark Hamilton) and tiles from the new Heath Ceramics shop down the street.

How did nature play a role in your design?

Natural materials and minimal lines are ever present in our designs. Both the client and our firm are influenced by small spaces and how people live in Japan, which you can see in this project.

What’s your favorite design feature?

Covered Patio With View of Courtyard

Covered Patio With View of Courtyard

Overlooking the courtyard, this covered patio surrounded by concrete serves as the ideal place to dine outdoors.

Cutting the existing concrete studio in half and adding a door off the walkway. It is a very unique structure that has the ability to function as both an outdoor dining area and an art studio.

The front façade is a rustic, minimal piece of architecture as well as a light sculpture at night that brings life to a tough neighborhood while giving privacy to the homeowner. I admire the light sculptures of John Wigmore who I have collaborated with on some projects, and feel he influenced me on the garage and main-street entrance lighting. The cedar and concrete are both finished with graffiti-resistant sealant.

Why did you use cutouts in the outdoor dining area?

Over time there had been many different variations to this structure, including holes that formed over time and had been filled in. We decided to open the holes up to expose the natural light when we cut the structure. Natural light and shadows are an integral part of the design of all our projects. As the shadows and lights form on the interior of the concrete shell, they constantly change during the day and the seasons to give a sense of time and life to its occupants.

What makes this project uniquely yours?

Clean, minimal lines and local and natural materials all accented by natural light are elements we try to bring into all our projects. It is important that we bring the outdoors into the residence, even in this project, where privacy was a high priority.

I love raw concrete, and when I walked through this project with the client the first time before he purchased it, I had a vision for it and told him, “If you don’t purchase it, I will!”

What are the “hidden gems” in your design?

Cutting open the central studio to create a large outdoor patio that is lit up at night. Opening up the wall in the main residence with two large doors to create an indoor bedroom space where the clients can lie in bed with their courtyard open to them in complete privacy.

The whole project has a sense of history to it, as the structure has had many lives over its 100-year-plus history, including as a dry cleaner, a WWII munitions depot, and a music rehearsal studio.

Shop Related Products

Keep Reading

Next Up

San Francisco Second Home

Designer Regan Baker created a modern, no-fuss second home for busy clients. She dressed up a white palette with smart pops of color, textured walls and an open-concept layout.

Contemporary Hilltop Home Makes Space for Comfortable Living Indoors and Out

Perched atop a hill at the end of a street, this 3,300-square-foot home designed by Iverson Custom Homes in Eugene, Ore., is made for easy living. See how soaring ceilings and thoughtful planning make the most of both the indoor and outdoor living spaces.

Creative Space Planning Maximizes Home Size on Narrow Lot

Exterior siding on the interior walls connects this modern home's inside to its outside. A neutral palette is highlighted by large, different-sized windows that fill the home with natural light and offer prime views.

Minimalist Modern Home With Breathtaking Views of Los Angeles

Dunn Architecture Studio makes the most of their client's site with spectacular views of the Los Angeles Basin. The minimalist-modern home makes it easy to enjoy indoor-outdoor living year-round.

Family Home with Colorful, Contemporary Vibe

The Butter Lutz team designed this family home and infused it with color, giving the space its own personiality and youthful pizzaz.

Family Home Gets Midcentury-Style Makeover

Designer Barbara Vail reinvigorated a family home with a vibrant, midcentury-modern style. Heirloom and era-authentic furnishings pair up with metallic details and subtle patterns to create a space fit for entertaining and cozying up with family and friends.

Family-Friendly Home With Unique Wood Features

A home was redesigned to be more family friendly, including opening up the floor plan, raising ceilings and adding architectural interest. The design by Regan Baker dresses up a mostly white palette with colorful wallpapers, tile and patterns throughout.

Sophisticated & Stylish Family Home in Arizona

See how interior designer Raegan Ford layered neutral furnishings, patterned accents and hints of color to create a sophisticated family home for a client in Paradise Valley, Ariz.

Light-Filled Home With Stone Walls and Unique Style

Contemporary and rustic combine to create this light-filled home's unique style. A neutral palette, natural materials both inside and out, and an open floor plan contribute to the airy, spacious feel.

California Home Offers Style for Mom, Comfort for Kids

With two young boys and three dogs, a client in Newport Beach, Calif., wanted a home that the whole family could enjoy. Drawing on reclaimed wood and plush furniture, designer Brooke Wagner delivered a stylish yet durable interior.

Todd Davis

Contact Me
Todd Davis Architecture
td-architecture.com/ 355 11th Street Suite 300 San Francisco, CA 94103 415-336-8443